skip to Main Content
Termeni Linux, 10 noțiuni cruciale pe care ar trebui să le cunoașteți
Termeni Linux, 10 noțiuni cruciale pe care ar trebui să le cunoașteți
cPanel/WHM
1. SMTP, modalitatea de funcționare a celui mai utilizat protocol
2. Securitatea cibernetică, cele mai comune amenințări și cum le putem evita
3. XPath, un nou tip de atac de care trebuie să ne ferim
4. Găzduire web pentru dezvoltatori, informații și opțiuni
5. Găzduire Magento
6. Phishing, furturile de identitate
7. Plesk vs cPanel, ce aspecte trebuie luate în considerare
8. Securitate VPS, secretele pe care le poți utiliza în propriul beneficiu
9. Shared hosting, informații și prezentare pentru începători
10. Găzduirea mai multor domenii, opțiuni și furnizori ai acestor servicii
11. Termeni Linux, 10 noțiuni cruciale pe care ar trebui să le cunoașteți

Termeni Linux, 10 noțiuni cruciale pe care ar trebui să le cunoașteți. Platforma superioară pentru executarea unor lucrări de dezvoltare în zona de IT.

Introducere

Linux este unul dintre sistemele de operare preferate ale programatorilor, dezvoltatorilor și companiilor de hosting. Legat de această zonă, am pregătit un articol despre găzduire web pentru dezvoltatori. Vă invităm să îl parcurgeți pentru a afla informații utile.

Există multe motive pentru care Linux este platforma superioară pentru executarea lucrărilor de dezvoltare. Înțelegerea unor termeni Linux ar putea fi puțin intimidantă.

Cu atât mai mult, dacă ați lucrat cu un alt sistem de operare. S-ar putea să aveți de a face cu niște termeni necunoscuți. Cert este că Linux e dezvoltată pentru a fi o platformă prietenoasă cu utilizatorul.

În funcție de versiunea Linux pe care o utilizați, veți obține diferite funcționalități.

Majoritatea versiunilor Linux au aceleași terminologii. Odată ce vă familiarizați cu o serie de termeni Linux, veți fi pregătiți să lucrați cu orice versiune. O să vă aflați într-o postură mai bună pentru a vă implementa cu ușurință sarcinile.

Motivele pentru care dezvoltatorii preferă să lucreze cu Linux:

  • este open source. Vă oferă posibilitatea de a modifica sistemul de operare în orice mod doriți;
  • oferă o mulțime de distro-uri ușor de utilizat, ca Ubuntu, Debian și Fedora;
  • grupul Linux al sistemelor de operare este considerat a fi mai sigur în comparație cu Windows;
  • gamă largă de aplicații de dezvoltare. Este o platformă excelentă pentru codificatori;
  • software asociate cu Linux, gratuite.

Cel mai bun lucru despre Linux este că nu trebuie să fii dezvoltator, codificator sau programator pentru a-l înțelege. Nu trebuie să fii dintr-un mediu tehnic! Cunoștințele de bază ale termenilor cheie sunt suficiente pentru a vă duce mai departe.

10 termeni Linux pe care trebuie să-i cunoașteți:

Comanda

Să începem cu termenul cel mai de bază! S-ar putea să vă familiarizați cu cuvântul comandă. Sunt prompt-uri introduse într-un program cunoscut sub numele de ”linia de comandă”. Comenzile vă permit să furnizați instrucțiuni pentru sistemul dvs. de operare.

Puteți utiliza mai multe aplicații pentru accesarea liniei de comandă. Astfel, modul în care arată ar putea fi diferit. Dar, în mod normal, este o fereastră simplă.

Comenzile sunt ceva pe care oamenii găsesc foarte greu de înțeles atunci când vine vorba de Linux. Sau, mai degrabă, au o noțiune despre comenzi că acestea sunt dificile.

Există ceva cunoscut sub numele de interfață grafică de utilizator (GUI). Cu ajutorul acesteia, poți face aproape orice vrei. Un lucru este cert: comenzile sunt încă o parte crucială a a ceea ce înseamnă termeni Linux.

Articole recomandate:

 

 

Distribuție

Linux are diverse versiuni, iar aceste versiuni sunt cunoscute sub numele de ”distros”. Este posibil ca oricine să-și creeze propria distro Linux. Astfel, puteți obține multe opțiuni din care să selectați.

Intenționați să vă schimbați sistemul de operare cu care lucrați? Vă recomandăm să citiți despre cele mai populare distros disponibile. Este de preferat să folosiți un USB de pornire.

În acest mod, puteți încerca oricare dintre acestea. Vedeți care funcționează cel mai bine pentru dvs., în funcție de preferințe.

GNOME se înscrie în lista de termeni Linux care trebuie cunoscută

GNOME – GNU Network Object Model Environment – este o interfață vizuală de desktop. E utilizată de mai multe distros Linux. Este aproape identică, în comparație cu desktop-ul Windows.

Acesta este motivul pentru care distro-urile care folosesc GNOME se pot dovedi a fi un bun punct de plecare.

GNU

GNU este o compilare de software gratuit care cuprinde unele dintre cele mai populare aplicații Linux. Este creată de aceeași echipă din spatele Licenței Publice Generale (GPL). Aceasta este renumită în industria open source.

Pentru a simplifica, puteți efectua orice sarcină doriți cu un software bazat sub licența GPL. De asemenea, o puteți modifica și împărtăși sub aceeași licență.

Unitate

Suntem conștienți că GNOME este o platformă desktop creată pentru Linux. Unity este o interfață creată pentru GNOME. Unity este cunoscut pentru faptul că oferă o interfață simplă și ușor de utilizat pentru utilizatorii Linux.

Aveți de gând să lucrați cu termeni Linux pentru prima dată? Este de preferat să selectați o distro bazată pe Unity. De exemplu, Ubuntu, pentru a simplifica lucrurile.

Root, o altă noțiune importantă în cadrul acestor termeni Linux

Sistemul de operare Linux are un mecanism integrat pentru rolurile utilizatorului. Fiecare utilizator are un rol alocat cu diferite niveluri de permisiuni.

De exemplu, dacă sunteți invitat, nu veți fi eligibil pentru modificarea niciunui fișier din sistemul de operare. Utilizatorul ”root” are acces complet la fiecare comandă și fișier din sistem.

Pe scurt, dacă sunteți un utilizator root, puteți face orice doriți.

Terminal

”Terminal” este modul principal prin care veți interacționa cu Linux. Aici introduceți toate comenzile iar interfața este foarte simplă. Cu toate acestea, puteți lucra și cu emulatoarele terminalului. Acestea sunt opțiuni software care au o interfață prietenoasă cu utilizatorul.

Pachete manager

În Linux, instalați pachete în loc de programe. De obicei, va trebui să faceți acest lucru printr-un terminal. ”Pachete manager” este un instrument prin care obțineți o interfață grafică.

Aceasta vă ajută să găsiți pachete noi, să le instalați, să le actualizați și chiar să le configurați.

Binarele

Un fișier binar nu este creat cu un text obișnuit. Este realizat cu ajutorul unui cod de computer. În multe cazuri, fișierele binare prezente în Linux pot fi executate ca fișierele Windows.exe.

Aceste fișiere pot fi executate pentru efectuarea unei anumite sarcini sau funcții.

Kernel se înscrie în lista de termeni Linux care trebuie cunoscută

Kernel este partea fundamentală a fiecărui sistem de operare. Un kernel gestionează hardware-ul sistemului împreună cu toate programele.

Nucleul de bază al Linux este open source și facilitează nucleul pentru o mulțime de distribuții. Codul trebuie modificat pentru unele distribuții, în funcție de preferințe.

Termeni Linux – concluzie

Cert este că Linux e un sistem de operare extrem de ușor de utilizat. Nu trebuie să fii un dezvoltator sau un programator pentru a-l înțelege. Nici pentru a lucra cu acesta.

Cu toate acestea, este important să cunoașteți linia de comandă și acești termeni Linux. Programul vă oferă un control complet asupra sistemului dvs. de operare.

Mai mult, există o mulțime de software open source creat pentru această platformă. În acest mod, îl puteți utiliza conform nevoilor dvs.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.