skip to Main Content
SMTP, Modalitatea De Funcționare A Celui Mai Utilizat Protocol
SMTP, modalitatea de funcționare a celui mai utilizat protocol
Articole recomandate cPanel/WHM

SMTP, modalitatea de funcționare a celui mai utilizat protocol. Sistemul care are grijă de toate e-mail-urile noastre, parte a protocolului TCP/IP.

Ce este SMTP?

Cu toții am auzit de termenul de IP, acronim pentru Internet Protocol. Avem nevoie de un IP pentru a accesa internetul. Lucrul peste care s-ar putea să fi trecut este SMTP (Simple Mail Transfer Protocol).

Acesta are grijă de toate e-mail-urile noastre. SMTP este cel mai utilizat protocol de e-mail, fiind o parte a protocolului TCP/IP. Scopul său este de a trimite și primi e-mail-uri.

Cum funcționează

Ca parte a unui protocol în stratul de aplicații, server-ul SMTP așteaptă întotdeauna o solicitare. Când un e-mail este trimis printr-un client de e-mail (Gmail, Yahoo, Outlook), se realizează o conexiune TCP.

Aceasta duce la începerea procesului SMTP (de obicei portul 25). Imediat ce conexiunea este configurată cu succes, e-mail-ul va fi trimis la destinația relevantă. În termeni mai simpli, e-mail-ul pe care doriți să îl trimiteți este preluat de la clientul dvs. de e-mail. Mai apoi, acesta este trimis la destinație.

Protocolul lucrează mână în mână cu MTA (Mail Transfer Agent). MTA este prezent în toate calculatoarele. Funcționalitatea SMTP este de a coordona între MTA-uri.

Astfel, e-mail-ul poate să fie trimis cu succes din punctul A în punctul B.

Acest protocol folosește un set de coduri care facilitează comunicarea între serverele dedicate de email. Când un e-mail este trimis, acesta se transformă în text simplu, separat prin coduri.

Astfel, server-ul de e-mail înțelege scopul fiecărei secțiuni. Fiecare mesaj călătorește prin mai multe servere (uneori MTA) înainte de a ajunge la destinație.

Codurile speciale permit ca procesul să se desfășoare fără probleme. La fel ca scrisoarea tradițională transmisă de la o mână la alta, SMTP face același proces, dar la nivel digital.

Acestea sunt câteva dintre comenzile utilizate pentru SMTP:

  • HELO – începe conversația identificând server-ul expeditor și numele său de domeniu;
  • VRFY – server-ului i se cere să verifice dacă există o anumită adresă de e-mail sau nume de utilizator;
  • EXPN – solicită o confirmare cu privire la identificarea unei liste de distribuție;
  • RCPT TO – identifică destinatarul e-mail-ului. Dacă există mai mulți, comanda se repetă pentru fiecare adresă.

Un lucru interesant de știut este că acest protocol e capabil să trimită doar text. Dar cum se trimit imaginile, fonturile, atașamentele?

Ei bine, au fost create extensii multifuncționale Internet Mail. Acestea codifică tot conținutul non-text în text simplu. Acum, totul este text, iar aceste se transferă prin SMTP.

Acest Articol are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

suntem offline pentru moment