skip to Main Content
Securitatea Cibernetică, Cele Mai Comune Amenințări și Cum Le Putem Evita
Securitatea cibernetică, cele mai comune amenințări și cum le putem evita
Articole recomandate cPanel/WHM

Securitatea cibernetică, cele mai comune amenințări și cum le putem limita. Acțiunile care vizează sistemele informatice sau infrastructura.

Cele mai frecvente atacuri cibernetice

Un atac cibernetic este o acțiune care vizează sistemele informatice ori infrastructura. Motivul este dat de furtul, modificarea sau distrugerea datelor, fără acordul utilizatorului. În acest articol vă voi prezenta cele mai comune atacuri care se petrec în online.

La ora actuală sunt sute sau mii de website-uri atacate de persoane rău intenționate. Securitatea unui website (securitate web) este extrem de importantă și destul de greu găsești o persoană sau o companie autorizată în acest domeniu.

Phishingul, o amenințare pentru securitatea cibernetică

Acest atac se realizează prin trimiterea de e-mail-uri false către utilizatori, cu intenția de a obține informații sensibile. Aceasta este o combinație de inginerie socială și trucuri tehnice. În acest mod, atacatorii pretind a fi cineva sau ceva legitim și obțin informații confidențiale despre tine.

Aceste e-mail-uri vin cu link-uri care instalează programe malware pe sistemul dvs. De asemenea, vă pot redirecționa către o pagină dăunătoare pentru a oferi informații personale.

Cum să nu cazi în această capcană:

  • analizează-ți e-mail-ul detaliat înainte de a orice măsură;
  • treceți peste link-urile din e-mail și verificați dacă link-ul vă redirecționează către un website legitim sau nu.

Atacuri de forță brută

Pentru a avea acces la sistemele sau conturile dvs. online, se poate utiliza un atac de forță brută. Atacatorii vor încerca toate modalitățile posibile de a vă sparge parola folosind diferiți algoritmi care sunt derulați în câteva milisecunde.

Un atac de dicționar este o modalitate de a încerca o forțare în sistemele tale. Calculatorul testează toate cuvintele din dicționar. Cel mai bun mod pentru o protecție împotriva atacurilor de forță brută ar fi să ai o parolă puternică. De exeplu, minim 8 caractere, litere mici + majuscule, simboluri și numere speciale.

Pentru securitatea cibernetică, puteți testa parola pentru a-i verifica forța împotriva unei tentative de spargere.

Ransomware

Ransomware este un malware care împiedică victima să acceseze sistemul până la plata unei răscumpărări. Răscumpărarea este, de cele mai multe ori, realizată prin folosirea unor criptomonede.

Cu toate acestea, nu există nicio garanție că accesul va fi acordat chiar și după achitarea răscumpărării. Acest malware intră de regulă în sistem printr-un troian. Acesta pare, la început, un fișier legitim. Trebuie să fii vigilent când descarci ceva de pe internet.

Asigură-ți toate datele într-o rezervă, în caz de atac ransomware. Un sfat util pentru securitatea cibernetică.

Atac de injecție SQL

SQL injection (SQLi) merge după website-uri vulnerabile pentru a viza datele stocate ale acestora. Acest stil de atac oferă hacker-ului controlul asupra unui server de baze de date al unui website sau al unei aplicații web.

Cu acest tip de control, pot obține acces la nume de utilizator, parole și orice cantitate de informații personale. Acestea vor putea fi preluate din baza de date. Pentru a cunoaște în profunzime ce este SQLi și cum să vă apărați de el, consultați articolul nostru anterior.

XSS, atacul nevăzut la securitatea cibernetică

Un atac similar celui de injecție SQL. În loc să atace website-ul în sine, țintește un utilizator specific care accesează website-ul. Acesta este infectat cu un cod rău, cu intenția de a ataca numai utilizatorul specific în momentul accesării website-ul.

Astfel, orice informație sensibilă trimisă către website poate fi furată fără ca pagina să știe măcar.

Atacul de refuz de serviciu (DDoS)

Un atac de refuz de serviciu ”inundă” un website cu o cantitate imensă de trafic. Preluând întreaga lățime de bandă a unui server, îl face inaccesibil de către alți utilizatori.

Din cauza epuizării resurselor și lățimii de bandă, website-ul nu va putea să îndeplinească solicitările legitime. Aceste tipuri de atacuri sunt concepute pentru a prăbuși server-ul. De asemenea, mai poate fi folosit pentru a introduce un alt tip de atac, subsecvent.

Citiți secțiunea de blog hosting pentru a afla în profunzime despre cum au loc atacurile și cum să vă protejați de ele.

Atacul Man-in-the-Middle (MITM)

Un atac Man-in-the-Middle este atunci când un atacator deturnează o conexiune dintre două părți. Cele două entități nu au cunoștință că transmisunea este interceptată de un terț.

Cel mai comun mod pentru un atac MITM este atunci când vă conectați la un WIFI public nesecurizat. Un alt exemplu de breșă în securitatea cibernetică este prin introducerea de malware în sistem.

Cum vă puteți apăra de amenințările la securitatea cibernetică

Dacă doriți să vă protejați online, trebuie să știți exact ce pericole există. Aici am explicat cele mai frecvente atacuri care se pot întâmpla și cum să le combatem.

Pentru a vă proteja sistemul de majoritatea acestor amenințări, păstrați-vă antivirusul și software-ul la zi. Utilizați parole puternice și efectuați backup-uri în mod regulat.

Acest Articol are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

suntem offline pentru moment